Datatekniker / Infrastruktur:

Datateknikeren med speciale i infrastruktur opbygger, konfigurerer, vedligeholder og administrerer server- og netværksløsninger og designer avancerede LAN- og WAN-netværk.

Desuden arbejder datateknikeren med speciale i infrastruktur med analyse, design, implementering og administration af sikkerhedsløsninger på serverbaserede netværk. Datateknikeren med speciale i infrastruktur kan også være involveret i forskellige programmeringsopgaver.

Uddannelsen til datatekniker giver en grundlæggende viden om den teknik, der ligger bag it-systemer. Teknologien udvikler sig hele tiden. Det er derfor vigtigt at følge med fagligt, så du på kvalificeret vis kan rådgive om produkter og vælge tidssvarende løsninger på opgaver.

Datatekniker uddannelsen veksler mellem skole og praktik. På skolen får du undervisning i fag, der lærer dig at arbejde med it-systemer. Det kan være computerteknologi, informationsteknologi, operativsystemer, netværk og fejlfinding, programmering m.fl. Men du skal også have fag som engelsk, iværksætteri og innovation, produktudvikling, produktion og service. Dansk og matematik indgår desuden i uddannelsen.

Når et dataanlæg ikke virker skal datateknikeren/it-teknikeren finde fejlen og rette den. Ved hjælp af måleinstrumenter undersøger du de elektroniske dele og finder frem til, om noget skal repareres eller udskiftes.

Der kan også være fejl i programmerne, som man går igennem og eventuelt ændrer. Når fejlen er rettet, starter man anlægget og prøvekører det. Meget af arbejdet indebærer, at man sætter sig ind i instruktionsbøger og manualer, som ofte er på engelsk.

Datateknikere deltager i arbejdet med at lave nye programmer. Der er ofte tale om bestillingsopgaver, altså anlæg, der skal bruges til nogle bestemte opgaver i en virksomhed. Det kan fx være en database, der skal kunne registrere kunder. Det hører med til udarbejdelsen af et nyt program at afprøve det og udarbejde vejledninger til, hvordan det er bygget op og fungerer.

It-teknikeren yder også support på systemer og netværk, de installarer programmer, laver fejlsøgninger og fejlretninger. I større virksomheder sker det fra en help-desk, som tager imod opgaver løbende. Opgaverne omfatter også installation og drift af hardware, monitorer, printere, routere, servere m.m.

Nogle it-teknikere er ansat i it-support virksomheder, der tilbyder hotlineservice for software og hardwareproblemer for virksomheder uden egen it-afdeling.

Generelt kræver datatekniker uddannelsen teknisk indsigt og samarbejdsevner, og du skal være rimelig lærenem og du skal kunne fordybe dig i ukendt materiale, for at sætte dig ind i en specifik problemstilling. Du skal også være faglig stærk til matematik og engelsk.